Nieuwe glas-in-loodramen Marc Mulders laten doopkapel Sint-Petrusbasiliek baden in gekleurd licht

OIRSCHOT – Net voor de storm zitten ze stevig op hun plek: de nieuwe glas-in-loodramen in de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot. Kunstenaar Marc Mulders en voormalig pastoor Leendert Spijkers zien voor het eerst de zon er doorheen schijnen.

Anneke van Wolfswinkel 02-11-23, 20:50 Bron: ED

Op donderdagochtend jaagt de wind hoorbaar rond de kerk. Dan breekt de zon door en lichten de talloze, grillig gevormde stukjes glas in het raam van de doopkapel helder op. Mulders (65) klimt de houten steiger op. ,,De meeste delen zijn met een laag van fijne zwarte vlekjes bedekt, zoals in de beroemde ramen van Chartres”, wijst hij aan. ,,Maar sommige stukken hebben dat niet, en daar moet de zon niet te fel doorheen komen.” Een paar minuten kijkt hij naar de ramen, vanuit verschillende hoeken. ,,Ja, het gaat goed”, zegt hij dan tevreden.

Mulders woont vlakbij, in Oostelbeers. Dit is zijn twintigste glas-in-loodraam, maar de eerste in zijn eigen gemeente. Eerder maakte de landelijk bekende schilder, aquarellist en glazenier spraakmakende ramen in onder meer de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, Museum Catharijneconvent in Utrecht en de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De glas-in-loodramen omhelzen de toeschouwer met licht

Leendert Spijkers, tot 2022 pastoor van de Oirschotse parochie, vertelt dat hij het best spannend vond om Mulders te benaderen met de vraag om een raam te maken voor de Sint-Petrusbasiliek. ,,Het scheelt dat ik hem al heel lang ken”, zegt hij. ,,Begin jaren zeventig werkte ik als jonge kapelaan in Tilburg en gaf godsdienstles op lagere scholen. Een van mijn leerlingen was Marc. Ik heb altijd zijn naam onthouden en volgde op een afstandje wat hij als kunstenaar deed.”

Gewijd

Mulders vond het verzoek ‘een eer’ en ging aan het werk, samen met glazenier Peggy Hermans. Spijkers: ,,De zorgen om de schepping leven breed in de samenleving, ook bij paus Franciscus. Ik vroeg Marc of hij daar in het raam iets mee kon doen.”

Nu de steiger er nog staat kan je vlakbij het raam komen. Mulders wijst aan met welke, vaak symbolisch geladen beelden hij de bedreigde schoonheid van de natuur weergeeft. Zonnebloemen en tulpen, stromende rivieren, die ook naar de doop verwijzen, de vijf wonden van Christus, en vele ogen. ,,De ramen omhelzen de toeschouwer met licht”, zegt Mulders. ,,Ik ben dankbaar dat ik dit aan mijn omgeving heb kunnen geven.”

Op zondagmiddag 10 december worden de ramen gewijd door Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch. ,,Een liturgische bijeenkomst, maar niet te zwaar”, belooft Spijkers. ,,Er is een processie door de kerk met bazuinblazers en jeugdorkest Arti doet mee.” Hij kijkt nog eens omhoog naar de ramen. ,,Het licht verandert steeds. Ik zou er uren naar kunnen kijken.”